14 Μαΐ 2015

ΗΝΙΟΧΟΣ 2015





Από τη Δευτέρα 20 έως και την Πέμπτη 30 Απριλίου 2015, διεξήχθη η διακλαδική άσκηση μεσαίας κλίμακας Ηνίοχος 2015, σε συνδυασμό με την άσκηση Αστραπή του Πολεμικού Ναυτικού



Στην άσκηση συμμετείχαν και οι τρείς κλάδοι των ενόπλων δυνάμεων ως εξής:
  • Πολεμική Αεροπορία : Όλες οι μοίρες των Αεροσκαφών, Αεροσκάφη Έγκαιρης Προειδοποίησης (ΑΣΕΠΕ), Μεταφορικά Αεροσκάφη, Ελικόπτερα για αποστολές (CSAR), όλα τα σταθερά RADAR των ΜΣΕΠ, καθώς και Αντιαεροπορικές Συστοιχίες .
  • Στρατός Ξηράς : Ελικόπτερα, Αντιαεροπορικά Συστήματα και ειδικές δυνάμεις σε ρόλο κατάδειξης στόχων εδάφους.
  • Πολεμικό Ναυτικό: Ελικόπτερα και πλοία όλων των τύπων.

Η άσκηση φέτος εκτός από το Single Base Concept χαρακτήρα της είχε και χαρακτηριστικά Invitex αφού με την Πολεμική Αεροπορία συνεργάστηκαν και 10 αεροσκάφη της Ισραηλινής Αεροπορίας F-16I Sufa, όλα διθέσια, δίνοντας μεγάλη έμφαση στις αποστολές Δίωξης Βομβαρδισμού και με τις Ειδικές Δυνάμεις του Στρατού Ξηράς, συνεργάστηκαν οι Ειδικές Δυνάμεις της Αεροπορίας των ΗΠΑ, στην κατάδειξη στόχων εδάφους.

Οι αποστολές διεξήχθησαν σε ολόκληρο το εύρος του FIR Αθηνών ημέρα και νύκτα κατά κύματα. Δύο κύματα το πρωΐ, με τις απογειώσεις να ξεκινούν στις 10:00 Local Time, 13:00 Local Time και ένα Side Mission, και ένα κύμα το με τις απογειώσεις να ξεκινούν στις 21:00 Local Time και ένα Side Mission. Πολλές φορές, οι πρώτες προσγειώσεις των αεροσκαφών του βραδινού Side Mission, γίνονταν αρκετά μετα τις 24:00 Local Time και τα πληρώματα πήγαιναν για ξεκούραση, τις πρώτες πρωϊνές ώρες μετά το πέρας της απενημέρωσης.



Τα σενάρια των σύνθετων αποστολών που εκτελέστηκαν κατά τη διάρκεια της άσκησης είναι τα εξής:
  •  Επιχειρήσεις Αντεπίθεσης (Counter Air Operations) Αποστολές Επιθετικής Σάρωσης (Fighter Sweep) για προστασία μεικτών σχηματισμών (COMAO).
  •   Επιχειρήσεις Εναντίον Δυνάμεων Επιφάνειας (Anti Surface Force Air Operations)  όλες οι επιχειρήσεις  εκτός από επιχειρήσεις εναντίον πλοίων (TASMO).
  •  Επιχειρήσεις Υποστήριξης - Αεροπορικής Αναγνώρισης.
  •  Επιχειρήσεις Έρευνας και Διάσωσης σε Περιβάλλον Μάχης (Combat Search and Rescue).
  • Αποστολές Στρατηγικής Επίθεσης, Άμεση Καταστολή Στόχων (Time Sensitive Targets) όπως κέντρα διοίκησης, αεροδρόμια, διυλιστήρια και άλλες υποδομές. 
Τέλος θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τον Α/ΓΕΑ Αντιπτέραχο (Ι) Χρήστο Βαϊτση,  τον Εκπρόσωπο Τύπου της ΠΑ Σμήναρχο (Ι) Αλέξανδρο Μαρίνο καθώς και τις διοικήσεις και την ασφάλεια του ΚΕΑΤ/ΣΟΤ και117 ΠΜ  για την πολύτιμη βοήθειά τους.



Mirage 2000-5






Mirage 2000










F-16 Block 52+








F-16I Sufa 









F-16 Block 50





F-16 Block 52+ Advanced



F-4E AUP